25 mai 2011

SCURT ISTORIC al Schitului ORLAT, cu hramul ,,NAŞTEREA MAICII DOMNULUI"

         
           Cu binecuvântarea P.S.SERAFIM - pe atunci  episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului - a luat fiinţă Schitul ORLAT în 1992, cu acordul Consiliului parohial al parohiei ORLAT II, preot paroh fiind pr. PEANĂ IOAN, când s-a binecuvântat prima biserică, cu osteneala monahului  MACARIE  AGACHI, pe proprietatea sa, (moştenită) la  8 septembrie, pe strada Lungă, la nr. 310.
           Dintr-o tragică întâmplare, a ars complet în 2002, şi luând-o de la capăt, a fost refăcut până în 2004, primind binecuvântarea de a se sluji în noua biserică. Toate fondurile cu care s-a lucrat, au fost adunate de  monahul MACARIE AGACHI, de la bunii credincioşi din ORLAT, localităţile învecinate, din SIBIU, MEDIAŞ şi CRAIOVA.
          Prin voia lui Dumnezeu, s-a refăcut mai frumos, cu 2 chilii alăturate şi cu altar de vară în curte.
          Monahul MACARIE AGACHI, fiind în vârstă, a hotărât să-l doneze Arhiepiscopiei SIBIULUI, cu condiţia de a rămâne vieţuitor aici până la moarte, în ascultare, să se trimită un ieromonah - preot călugăr - şi încă un monah, spre a se putea sluji permanent la Sfântul altar.
          Anul trecut 2010, s-a acoperit cu tablă, iar în primăvara aceasta, s-a pus cruce de inox pe turn, şi s-a făcut gard nou la stradă. Monahul MACARIE AGACHI a intervenit la Primăria Orlat spre a se introduce apa şi canalizarea la schit, primind promisiunea rezolvării acestei cereri. S-au înaintat actele la Arhiepiscopia SIBIU pentru sfinţirea Bisericii schitului, şi se aşteaptă fixarea datei şi a fi cunoscută din timp, pentru pregătirile necesare. Schitul are aprobarea I.P.S. sale, dr. LAURENŢIU STREZA, de a sluji Sfânta liturghie, orice preot. 
         Mai sunt necesare şi alte lucrări care, să se termine până la data sfinţirii schitului, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi a bunilor credincioşi, nu în ultimul rând, al Primăriei ORLAT. 

ORLAT, la 10 mai 2011,
smeritul monah, MACARIE AGACHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu